Defensie wil vanaf 2017 over vier Predator Reapers beschikken. Deze onbemande vliegtuigen worden steeds vaker door legers ingezet, maar de drones kunnen ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld grensbewaking. Het is één van de weinige investeringen die Defensie doet ondanks bezuinigingen op het leger. Nederland wil de drones vooral gaan gebruiken voor inlichtingen, bijvoorbeeld in uitzendgebieden.

PTSS

Maar wat halen we hiermee in huis? In EenVandaag spreken we met drone-piloot Brandon Bryant. Hij liep een posttraumatische stressstoornis op door het urenlang turen naar zijn doelwitten, zelfs uren na de aanslagen, tot aan de begrafenis aan toe. Welke boodschap geeft hij de Nederlandse overheid mee? (Bekijk rechtsboven alvast een fragment uit het interview)

Wat kan de drone?

En we bezochten Holloman Airforce Base, de basis waar Nederlandse piloten getraind zullen worden als we de zogenoemde Predator Reaper kopen. Daar leggen de piloten uit wat de drone kan, hoe piloten worden opgeleid en geven ze een reactie op de kritiek die ze vaak krijgen: wordt de oorlog via een joystick geen videospel?

Omstreden

In de VS is de Predator Reaper omstreden, omdat het Amerikaanse leger de drone veel inzet bij aanvallen in Jemen en het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. Daarbij zijn ook veel burgers om het leven gekomen. Nederland wil de optie voor bewapening voorlopig niet gebruiken. Maar het wil wel een drone hebben die de mogelijkheid heeft.

0 Reacties

    Plaats een reactie