In februari was er veel ophef toen de sloop van vliegveld Valkenburg begon. De gemeente Katwijk heeft plannen om 5.000 woningen te bouwen op het voormalig marinevliegkamp, maar verschillende partijen, waaronder de gemeente Katwijk, zagen het vliegveld liever omgetoverd worden tot een testcentrum voor drones. Op de 'Unmanned Valley' zou geoefend kunnen worden met drones waardoor de ontwikkeling van de techniek verbetert. De sloop van het vliegveld werd tijdelijk stilgelegd om het plan voor een 'Drone Valley' optimale kansen te geven. Helaas is de motie verworpen met 45 stemmen voor en 105 stemmen tegen. De aanwezige leden van de fracties van de PVV, de Groep Bontes/Van Klaveren, het CDA, de ChristenUnie, 50PLUS en D66 stemden voor de motie.

Teleurgesteld

Vliegveld Valkenburg was een unieke locatie voor een drones testcentrum. Het vliegveld beschikt over een vier kilometer lang stuk asfalt, een basis die niet meer gebruikt wordt en de ligging vlak naast de Noordzee. Daarnaast liggen alle onderzoeksinstellingen dichtbij het oude vliegveld. Het nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium, de Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden en de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Pieter-Christiaan van Oranje pleitte in februari tijdens 'The Unmanned System Expo' (TUSExpo) voor een 'Drone Valley'. Onder zijn leiding was een taskforce opgetuigd om te kijken of de vliegbasis geschikt is voor een drone testcentrum.

Twente

Nu de plannen om vliegveld Valkenburg om te toveren tot Unmanned Valley van de baan zijn is de kans groter dat er mogelijk een testcentrum voor drones komt in de regio Twente. In maart gaf het CDA aan kansen te zien voor een 'Drone Zone' op Enschede Airport Twente. vliegveld-valkenburg-plannen-drone-unmanned-valley-afgewezen-start-landingsbaanvliegveld-valkenburg-plannen-drone-unmanned-valley-afgewezen-start-landingsbaan

1 Reacties

  1. steven verver

    Helaas, weer een kans gemist voor de BV Nederland! Weet er iemand waarom de VVD, PVDA en SP tegen hebben gestemd?

Plaats een reactie