De Amerikaanse tandarts, Walter J. Palmer, schoot in juli 2015 de door Zimbabwe geliefde leeuw genaamd Cecil dood. Er ontstond een grote publieke verontwaardiging en er werd zelfs een petitie aan het Witte Huis getekend voor de uitlevering van de Amerikaanse Tandarts. Dergelijke incidenten worden momenteel, en in de toekomst nog veel meer, voorkomen door de inzet van drones.

Jacht

Palmer, die binnenkort weer aan het werk gaat, vertelde aan de pers dat hij vertrouwde op zijn gidsen die hem ervan verzekerde dat het een legale jacht was. Het tracking systeem van de leeuw was in de nacht niet te zien. Drones moeten tijdens dit soort jacht activiteiten gaan optreden om stropers op te sporen waardoor rangers snel in kunnen grijpen. walter-palmer-tandarts-amerika-schoot-leeuw-cecil-dood-quadcopter-drone-stroperwalter-palmer-tandarts-amerika-schoot-leeuw-cecil-dood-quadcopter-drone-stroper

Malawi

Vorig jaar hielp de Rotterdamse stichting Shadowview bij het opsporen van stropers in het Kasungu Nationaal Park in Malawi. Met het inzetten van drones proberen zij uitroeiing van olifanten en andere grote beesten te voorkomen. Het programma Ivory Wars op Discovery Channel toont dat drones de stropers snel op sporen waardoor grond troepen snel ter plaatsen kunnen zijn. shadowview_drone_stropers_malawi_jaaroverzicht_laurens-de-grootshadowview_drone_stropers_malawi_jaaroverzicht_laurens-de-groot

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika worden er jaarlijks zeker duizend neushoorns gedood door stropers die uit zijn op het ivoor van de beesten. Voor de Wilfdlive Conservation UAV Challenge ontwikkelde student Kitso Epema samen met zijn team van techneuten een drone die de strijd aan gaat met stropers. De drones vlogen boven het Krugerpark opzoek naar mensen of neushoorns waarna een signaal afgegeven wordt aan de parkwachter. De opzichter kan op dat moment direct een arrestatieteam naar het verdachte gebied sturen.

Tanzania

Een hele andere manier waarop drones de dieren beschermen is te zien in Tanzania. Daar proberen boeren gewassen te laten groeien op het land, maar de hongerige wilde olifanten komen hier graag een hapje eten. Daarmee verwoesten ze het land en het gewas van de boer. Als oplossing schoten veel boeren de olifanten neer, ruim 100.000 olifanten werden in Tanzania gedood tussen 2010 en 2012. tanzania-drone-quadcopter-dji-phantom-olifanten-doden-stropers-boerentanzania-drone-quadcopter-dji-phantom-olifanten-doden-stropers-boeren Onderzoekers kwamen er achter dat olifanten het zoemende geluid van drones tamelijk irritant vinden en drones hiermee een ideaal verdrijfmiddel is. Door een kleine quadcopter in de buurt van een olifant te laten vliegen zal deze makkelijk verjaagd worden. Een simpele en niet dodelijke oplossing dus.

1 Reacties

  1. Erica v Zoggel

    Top! ik heb zo'n ontzettende schurft aan die Kl**tzakken die die beesten zomaar afmaken.

Plaats een reactie