Ook voor bestuursorganen kunnen drones een erg handige ontwikkeling zijn. Er ligt nu een wetsvoorstel op tafel die, indien hij wordt aangenomen door de tweede kamer, er voor kan zorgen dat burgemeesters bevoegdheid krijgen om flexibele camera's in te zetten. Onder flexibele camera's worden ook drones verstaan.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel wordt officieel de Wijzing van de Gemeentewet in verband met de verruiming van de bevoegdheid van de burgemeester tot de inzet van cameratoezicht genoemd. Tot op heden waren alleen vaste camera's toegestaan volgens de wet. Als dit wetsvoorstel geaccepteerd wordt vervalt het woordje 'vast' en zijn vanaf dat moment ook flexibele camera's toegestaan om de openbare orde te handhaven. drone-wetgeving-615x350drone-wetgeving-615x350

Voorwaarden

Er zijn echter wel een aantal voorwaarden die nageleefd moeten worden indien de burgemeester gebruik wil maken van een drone om toezicht te houden:

  • De gemeenteraad moet de burgemeester de bevoegdheid geven om locaties aan te geven waar het mogelijk is om cameratoezicht te houden. De gemeenteraad kan beperkingen opleggen aan de burgemeester. Zo kan er bepaald worden door de gemeenteraad dat er slechts in een aantal gebieden cameratoezicht plaats mag vinden. Ook de manier van informeren van de burgemeester naar de gemeenteraad toe, wordt door de gemeenteraad besloten. Ten slotte kan de gemeenteraad zelfs beslissen dat er helemaal geen gebruik van drones mag plaatsvinden.
  • Het is aan de burgemeester om locaties aan te geven waar (flexibele) cameratoezicht mogelijk is. Hier moet echter door de burgemeester wel gekeken worden naar of de camera's daadwerkelijk noodzakelijk zijn. Tevens moet er aangegeven worden voor hoelang deze camera's nodig zijn.
  • Aan de hand van de aangewezen locaties moet er nu besloten worden of er daadwerkelijk wordt overgegaan tot de inzet van drones. Hier moet opnieuw worden gekeken of cameratoezicht écht noodzakelijk is, maar nu moet er gekeken worden naar het soort camera's dat eventueel ingezet wordt.

Conclusie

Het gebruik van flexibele camera's, dus ook cameratoezicht met behulp van drones, is mogelijk wanneer het wetsvoorstel aangenomen wordt. Er zitten echter wel kanttekeningen aan. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal het mogelijk zijn om drones in te zetten aangezien de privacy snel in het geding is. Er zal dus aangetoond moeten worden dat het echt noodzakelijk is om drones in te zetten.

0 Reacties

    Plaats een reactie