Het Waterschap Vallei en Veluwe zet een drone in om een deel van zijn werkzaamheden 10 keer zo snel uit te voeren. Boven de Terwoldse Wetering en Nijbroekse Wetering in de Noordelijke IJsselvallei vliegt een drone als proef om beeldopnamen te maken. Dat is nodig voor goed onderhoud om het gebied veilig te houden voor mensen in de regio.

Stapstenen

Het waterschap legt op vijf plekken in de Noordelijke IJsselvallei stapstenen aan die ruimte bieden aan planten en dieren en zorgen voor natuurontwikkeling en schoon water. Samen zijn deze stapstenen 5,6 hectare groot en worden na realisatie ook door het waterschap beheerd. Het waterschap zet drones in om dit proces sneller te kunnen doen.

Drones

Dirk-Siert Schoonman, dagelijks bestuurslid van de Heemraad, zegt dat het waterschap innovatief is. Omdat de stapstenen zeer groot zijn, verspreid liggen en beperkt bereikbaar zijn, helpen de beelden om te bepalen waar er onderhoud moet plaatsvinden om het gebied veilig te houden. De drone kan in een uur tijd het gebied vastleggen waar medewerkers dagenland een gebied doorkammen om foto’s en aantekeningen te maken.

Ontwikkeling

Er worden beelden vóór, tijdens en na de aanleg van de stapstenen gemaakt, zodat de ontwikkelingen op de voet gevolgd worden. Het inzicht in de verandering van bijvoorbeeld de loop van het water en de groei van de bomen en planen, kan het onderhoud beter, veel sneller en daardoor goedkoper uitgevoerd worden. Hierdoor kan de lastendruk voor de burger zoveel mogelijk beperkt blijven.

Nederland

Op andere plekken in Nederland zetten waterschappen ook drones in, bijvoorbeeld voor dijkinspecties. Met de inzet van drones voor het beheer van oppervlaktewater, hoort Vallei en Veluwe bij de kopgroep van Nederlandse waterschappen. De drone vliegt over eigen wateren en gronden of boven gronden van grondeigenaren die hiervoor toestemming hebben gegeven. waterschap-vallei-terwoldse-wetering-nijbroekse-noordelijke-ijsselvallei-drones-quadcopter-foto-onderhoud-boomhut-2015waterschap-vallei-terwoldse-wetering-nijbroekse-noordelijke-ijsselvallei-drones-quadcopter-foto-onderhoud-boomhut-2015

0 Reacties

    Plaats een reactie